måndag 11 februari 2013

Min första dag

Idag var det då som rubriken säger, min första dag på dagiset. (svårt att komma ihåg att säga förskolan när man är så van med att använda ordet dagis). Och det var en suverän dag! jag tror att jag kommer att trivas jätte bra! alla i personalen var jätte trevliga och välkomnade och ja, sådär som svenskar är i överlag! Och barnen var 1-3 år och inte 0-3 som jag trodde, så var urgulliga och härliga. Riktigt gosiga var dom och ville sitta en i famnen hela tiden och de påpekade aldrig att man pratade annorlunda eller så, fast jag försökte ju iofs prata riksvenska också men :D Ja så jag tror att domhär 2 veckorna kommer att gå jätte fort förbi! mittiallt så är det helg och sen efter det så är det bara en vecka kvar.

Direkt när jag kom till dagiset (som ligger i centrala uppsala) så gick vi på en utflykt. De har någon sorts isutställning där i en park. Så alla barnen var ju helt spända och tyckte det skulle bli jätte kul att få se isskulpturerna, men såå... när det snöade och hade varit lite dåligt väder så hade de övertäckt alla isskulpturer, förutom 1. och där var ju jätte mycket barn och andra människor som också var lika besvikna, när de hade sett fram emot att få se dessa haha. Men en isskulptur fick de ju se iaf. Jag tycker det är helt otroligt hur de kan göra med bara is.. och en hacka typ! haha dom är ju jätte häftiga! För 2 år sen kanske så var vi och tittade på isslottet i Uleåborg (tror ja det var) och det var jätte coolt! man kunde ju sova där och man sov på 'issängar' med typ djurfiltar över och under sig, och så kunde man gifta sig där i isslottet och vid baren så drack man ur isglas. Jag skall se om jag hittar någon bild därifrån, isslottet alltså :)

Fastän jag bara har varit där en dag så märkte man redan skillnad mellan finska och svenska dagiset. I sverige är det mera tillåtet med fri lek, och allting ska inte vara så strukturerat som det är i Finland. I det finska dagiset så har man schema för varje dag och då följer man det punkt. Det skall inte ändras och man skall sitta still vid matbordet och man skall vara tyst och inte prata. När klockan slår 10 (t.ex) så ska man vara ut direkt. fastän barnen leker jätte bra tillsammans, nej de skall ut prick klockan 10. Fastän barnen har ju ingen aning om vad klockan är, så för dem spelar det ju ingen roll om de går ut 10 över 10 eller sånt. Men i Sverige är det mera fritt och man fick tala vid matbordet och ja. Det känns riktigt bra här! :)


5 kommentarer:

  1. Söt bild av dej ;)
    /B

    SvaraRadera
  2. låt hon vara!! :) hon e min ;) // therese

    SvaraRadera
  3. haha :) he e sant! :) // th

    SvaraRadera
  4. Tack PP, haha :D och therese, u are mine too ;)

    SvaraRadera